Het pad naar een vitale leefstijl
 


Ontbijt

Smoothie (magnesiumshot)

Smoothie (magnesiumshot)

Heerlijke magnesium shot: Spinazie smoothie met cacao 1 banaan, 2 handjes spinazie, 2 el rauwe cacao, 3,5 dl ongezoete amandelmelk, 1 perzik, 4 ijsblokjes. Doe al deze ingrediënten in een blender tot het een glad mengsel is. Drink de smoothie meteen, met kleine slokjes.

Type project

Klant

ONTBIJT’REPEN’ MET PRUIMEN

ONTBIJT’REPEN’ MET PRUIMEN

In mijn tuin staan 2 pruimenbomen en je raad het al. Alle pruimen zijn op hetzelfde moment rijp om te plukken. Afgelopen jaren heb ik vele soorten pruimentaarten, chutneys en pruimenjams gemaakt. Dit jaar heb ik eens ontbijtrepen geprobeerd. Ik eet zelf zo goed als koemelk-, gluten- en suikervrij, dus het was even uitproberen en dit is het resultaat.

Wat heb je nodig Voor de bodem 100 gram ongebrande gemengde noten 100 gram kokosmeel 150 gram boekweitvlokken 1tl wijnsteek bakpoeder snufje zout 140ml kokosolie 1 kilo ontpitte pruimen 20 ml regionale honing 2el kokosmeel 2el kokosolie 1tl kaneel ½ tl koekkruiden rasp van 1 citroen Plat bakblik

Bereiding 30 minuten Oven: 35-40 minuten, oven 200 graden Blender de noten helemaal en meng hier doorheen de kokosmeel,boekweitvlokken wijnsteek bakpoeder en zout. Meng daarna de 140ml kokosolie mee. Vind je de crumble iets te droog is, meng dan nog een beetje kokosolie erbij. Vet het bakblik in met een dun laagje kokosolie. Houd ongeveer 3 EL van de crumble apart en verdeel de rest over de bodem. Druk de crumble goed aan. Zet het bakblik ongeveer 12 minuten in de oven. De pruimen snijd je nu in stukjes en laat je even goed uitlekken. De pruimen in een kom en meng dit met 20ml regionale honing, 2el kokosmeel, 2el kokosolie, kaneel, koekkruiden en citroenrasp. Heel goed mengen. Het pruimenmengsel verdeel je over de crumble en de 3 EL crumble die je nog over hebt, verdeel je hier weer over. Zet het bakblik nog 35 minuten in de oven. Laat het afkoelen en zet het bakblik daarna (afgedekt) nog eens 4 uur in de koelkast. Je kunt na 4 uur de repen snijden. Lekker als ontbijt( met aardbeien, mango en blauwe bessen) of als tussendoortje. Tip: vries ook ‘repen’ in voor later

Geitenyoghurt met fruit

Geitenyoghurt met fruit

Ontbijten met fruit uit mijn eigen tuin. De aardbeien en rode bessen smaken heerlijk in de geitenyoghurt.

Wat heb je nodig 250 ml geitenyoghurt 2 handjes rode bessen 6 aardbeien handje muesli ciazaad

Havermoutpap met geraspte chocolade

Havermoutpap met geraspte chocolade

mijn ontbijt kan variëren van een smoothie, rijstwafel met spread tot geiten/ kokosyoghurt of havermoutpap. Havermoutpap met geraspte pure chocolade vind ik een goed begin van de dag en je zit lekker vol tot aan de lunch.

Wat heb je nodig 200 ml amandelmelk 5 el havermout 1/2 banaan 1 el cranberry's of blauwe bessen stukje pure chocolade > 78% cacao

Bereiding warm de melk en havermout op in een pannetje. Doe de pap in een kom en voeg de 1/2 banaan en de cranberry's toe. Rasp de pure chocolade er over heen.

Fritatta

Fritatta

Nog even in Spaanse sferen blijven na de vakantie? Fritatta: Heerlijk als ontbijt, lunch of tussendoortje.

Wat heb je nodig 5 eieren 80 ml amandelmelk 2 el kokosolie Keltisch zeezout en versgemalen peper, 1 tomaat, in plakjes 5-6 ansjovisfilets bakvorm

Bereiding Verwarm de oven op ongeveer 225 graden. Eieren en amandelmelk in een kom en klop deze goed door elkaar. Eventueel zout en peper toevoegen. Vet de vorm in met kokosolie en giet het eimengsel erin. Hier bovenop de gesneden tomaten en de ansjovis. Zet de fritatta ongeveer een kwartier in de oven. Tijdens de lunch lekker met een groene salade.

Eiermuffins

Eiermuffins

Iets makkelijks voor ontbijt of lunch? Eiermuffins.

Wat heb je nodig 4 plakjes panchetta 4 eieren ½ paprika Handje spinazie Peterselie Peper en zout

Bereiding Oven voorverwarmen op 180 graden. Smeer 4 muffin vormpjes in met kokosolie en bekleed deze met de plakjes panchetta. Snijd de paprika in blokjes. Klop de eieren los en meng hier doorheen de paprika en de spinazie. Voeg peper en zout toe. Verdeel het mengsel over de 4 vormpjes. Muffins ongeveer 25 minuten in het midden in de oven.

Brood en taart

Crumble rabarber

Crumble rabarber

Wat heb je nodig? 500 gram rabarber • Sap van 1 sinaasappel • 75 gram havervlokken • 2 handen ongebrande gemengde noten • 5 ontpitte dadels • 1 el kokosrasp • Klein beetje roomboter (voor invetten ovenschaal) • Ovenschaal en een blender • Oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden

Bereiding Haal van de rabarber een stukje van de boven en onderkant af. Maak kleine stukjes van de rabarber en was dit heel goed schoon. Leg de stukjes in een pan. Het sap van de sinaasappel erbij en je zet het met een deksel op middelhoog vuur aan. Bij koken op laag vuur en deksel schuin op de pan. Belangrijk is dat er vocht in de pan blijft en anders een klein beetje water toevoegen. In ongeveer 20 minuten heb je een compote rabarber. Als de pan op het vuur staat maak je de crumble. Meng in de blender de havervlokken,de dadels, kokosrasp en noten. Vet de ovenschaal een beetje in met roomboter en giet de compote rabarber in de schaal. Strooi de crumble over de compote heen. Zet de schaal in het midden van de oven en in ongeveer 25 minuten is de crumble rabarber klaar. Ik vind het lekker als tussendoor, toetje of door de yoghurt bij het ontbijt.

Bananenbrood

Bananenbrood

Wat heb je nodig? • 3 bananen • 3 eieren • 1 eetlepel kokosvet • 150 gram amandelmeel • 3 eetlepels kokosrasp • 100 gram ongebrande gemengde noten • 30 gram chocolade > 75 % cacao • Cakevorm 24 cm • Beetje kokosvet voor invetten vorm

Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de cakevorm in met een beetje kokosvet. Doe alle ingrediënten in de mengkom en mix het goed door elkaar. Schenk het mengsel over naar de cakevorm. Zet de vorm 35 minuten in de over. Laat de vorm afkoelen. Lekker met een beetje roomboter! Bereidingstijd totaal: 45 minuten,oven: 25 minuten op 200 graden.

Perentaart met walnoten en rozijnen

Perentaart met walnoten en rozijnen

In de tuin peren in overvloed. Dan maar een perentaartje maken.

Wat heb je nodig Voor de vulling: 3 zachte peren,sap van 1 citroen, 1 el kaneel,50 gram walnoten,1 eetlepel kokosolie Voor de bovenlaag: 2 rijpe bananen,30 gram amandelmeel,4 el kokosrasp,2 eetlepels cacao, 2 el havermout vlokken Voor de garnering: 2 el kaneel, 2 eetlepels rozijnen,15 gr walnoten

Klant Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de walnoten klein en doe deze in een koekenpan met kokosolie. Bak ongeveer 2 minuten. Schil de peren en snijd deze in blokjes. Zet een koekenpan op het vuur en smelt de kokosolie. Voeg de peren toe in de koekenpan en knijp de citroen uit over de peren. Voeg de kaneel toe en roer alles goed door elkaar in de koekenpan. Laat dit 3 minuten pruttelen, neem het van het vuur en laat het koud worden. Meng de bananen samen met de amandelmeel, de kokosrasp en de cacao in een machine tot het een gladde massa is. Pak en taartvorm en voeg de stukjes peer op de bodem en verdeel het bananenmengsel over de peren. Zet de taartvorm ongeveer 25 minuten in de oven. Klaar? Strooi nog de overgebleven rozijnen en walnoten over de taart.

lunch/diner

Pittige garnalen met spinazie

Pittige garnalen met spinazie

Heerlijk als lunch en diner!

Wat heb je nodig 150 cocktailgarnalen, 2 knoflookteentjes, 1/2 Spaanse peper(fijn gesneden), 200 gram spinazie, 60 gram ongekookte rode quinoa, takje koriander(fijngehakt), 4 gedroogde tomaatjes(fijngehakt), 1 el kokosolie

Bereiding Kook quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Marineer de garnalen in de knoflook en Spaanse peper en roerbak deze totdat ze gaar zijn. Roerbak de spinazie in een klein beetje kokosolie en laat bij eventueel vocht uitlekken voor serveren. Roer door de uitgelekte quinoa de koriander en de gedroogde tomaatjes. Serveer de garnalen bovenop de spinazie en de quinoa. Zo heerlijk!

Spinaziesoep met garnalen

Spinaziesoep met garnalen

Spinaziesoep met grote garnalen Dit is echt makkelijk. Je kunt de soep warm of koud eten. Heerlijk met gebakken gamba's.

Wat heb je nodig * 200 gram spinazie * 3 avocado's * 3 teentjes knoflook * 1 blokje groentebouillon * 400 ml water * handje basilicum * 1 tl kurkuma * 1/2 tl komijn * peper en zout * blikje mais * 150 gram grote garnalen

Bereiding Blender de spinazie, avocado's, knoflook, basilicum,kurkuma, komijn en water tot een glad geheel en verwarm dit in een pan samen met het blokje bouillon. Op smaak brengen met peper en zout. Grill de gamba's (peper, zout) ongeveer 8 a 10 minuten op de grill. Serveer de soep in een kom en strooi iets mais bovenop. Grote garnalen ernaast. Eet smakelijk.

Tonijnsalade

Tonijnsalade

Neem eens in plaats van brood een salade tijdens je lunch. Deze tonijnsalade maak je ‘s morgens voordat je naar je werk of school gaat in een paar minuten.

Wat heb je nodig 1 klein blikje tonijn op water ½ rode ui 10 cherry tomaatjes 2 stengels bleekselderij 1 avocado ½ citroen Peper en zout Je kunt evt nog een handje veldsla toevoegen.

Bereiding Laat de tonijn goed uitlekken en doe dit in een afsluitbare kom. Snijd ui, tomaatjes en bleekselderij klein en meng dit door de tonijn. Veldsla erbij. Blender (of prak) de avocado, citroensap peper en zout door elkaar en leg dit bovenop de salade. Deksel op de kom en je bent klaar om naar je werk te gaan.

Ratatouille

Ratatouille

Dit jaar hebben wij onze vakantie in Frankrijk gevierd. Wat kun je in dit land heerlijk eten: vers fruit en groente in overvloed en het ene gerecht is nog smakelijker dan het andere. Wist je dat Frankrijk in de lijst staat met landen waar mensen het oudst worden(82,6 jaar). Nederland staat met een gemiddelde levensverwachting van 81,1 jaar niet in de top 15. Ik heb een recept uit Frankrijk voor je: Ratatouille.

Wat heb je nodig 2 aubergines 2 courgettes 2 rode paprika’s 1 ui 1 winterwortel 10 el olijfolie Citroensap van ½ citroen 2 knoflooktenen 2 takjes tijm 1/2 groentebouillonblokje 250 ml water Peper en zout En natuurlijk een grote pan

Bereiding Snijd alle groente in grove stukken, snijd knoflook fijn en voeg alles incl. olijfolie, citroensap,tijm, bouillonblokje, water, peper en zout bij elkaar in pan. Laat dit ongeveer 45 minuten op een laag vuur sudderen en roer en af en toe doorheen. Wil je niet vegetarisch? Kipfilet past goed bij dit gerecht.

Komkommer mango salade

Komkommer mango salade

Wat heb je nodig 1 mango 1/2 komkommer 1 rode ui 1 limoen 2 takjes koriander 1 el pompoenpitten 1 rode peper peper en zout voor erbij: een zacht gekookt ei

Bereiding Kook het eitje in water. Snijd mango en komkommer in stukjes. Pers limoen uit. haal de zaadjes uit de rode peper en snijd de rode peper fijn. Hak de koriander. Meng alle ingrediënten in een kom en voeg als laatste de pompoenpitten toe. Heerlijk als lunch thuis of om mee te nemen naar je werk.

Kipcurry

Kipcurry

Beschrijving

Type project * 500 gr kipfilet (in blokjes) * 3 uien ( fijn snijden) * 500 gr wortel (in plakken) * 4 tl kerriepoeder * 200 gr spinazie * 250 gram kokosmelk *1 el kokosolie om in te bakken

Klant Zet een wokpan op het vuur en verhit de kokosolie en bak de ui hierin. Voeg kipfilet toe. Voeg wortel toe en zodra deze zacht wordt voeg je kerriepoeder en kokosmelk toe. Meng alles goed door elkaar. Na ongeveer 5 minuten voeg je de spinazie toe. Als spinazie geslonken is kun je het opdienen. je kunt, als je wilt, hier zilvervliesrijst bij eten.

Broccolistamppot met gehaktballetjes

Broccolistamppot met gehaktballetjes

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Mijn zoon is er gek op!

Wat heb je nodig Gehaktballetjes: * 400 gram gehakt * Gehaktkruiden * 1 el kokosolie * 3 uien (fijn gesneden) * 4 knoflookteentjes (fijn gesneden) Broccolistamppot * 750 gr broccoli * 450 gr pastinaak * 1 zoete aardappel * 1 el kokosolie * Peper en zout * Evt. fijngehakte koriander

Bereiding Voor de stamppot schil je de pastinaken en de zoete aardappel. Snijd de broccoli, pastinaken en de zoete aardappel in stukken. Doe de 3 soorten groente in een grote pan met water. Breng dit in 10 minuten aan de kook. Voor de jus snijd je de uien en de knoflook fijn. Meng de gehaktkruiden door de gehakt en draai kleine gehaktballetjes. In een koekenpan verwarm je de kokosolie en bak hierin de balletjes. Voeg de uien en knoflook toe tot deze zacht zijn. Giet de groente af en voeg 1 el kokosolie en een beetje zout en peper toe. Pureer het met een pureestamper. Leg de broccolistamppot en de balletjes samen met wat uitjes op een bord. Je kunt er eventueel nog fijngehakte koriander op strooien.

Zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep

Heb jij altijd zin in soep? Je kunt het mij bij elke maaltijd voorzetten. Ja, ook ’s ochtends neem ik wel eens soep als ontbijt. Deze zoete aardappelsoep is makkelijk te maken.

Wat heb je nodig 1 grote zoete aardappel 3 winterwortelen 2 rode paprika’s 2 rode uien 2 teentjes knoflook 2 takjes koriander 2 groente bouillonblokjes 1 liter water 1el kokosolie Peper en zout naar smaak

Bereiding Schil wortels, uien en aardappel , maak paprika zaadlijst vrij en snijd alle groente in stukjes. Pel de knoflook en snij dunne plakjes. Verhit 1 el kokosolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de zoete aardappel, wortels en paprika toe en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Schep het af en toe om. Voeg water en de bouillonblokjes toe en breng het aan de kook. Laat het afgedekt 20 minuten zachtjes koken. Blender de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met peper en zout. Hak de koriander fijn. Schenk de soep in een bord of kom en garneer de soep met een beetje koriander. Je kunt de soep ook makkelijk invriezen. Dan heb je altijd iets in huis.

Bietensalade met peer

Bietensalade met peer

Wat een heerlijke frisse combinatie: Bieten en peer. Ik heb er een bietensalade mee gemaakt met de peren uit eigen tuin. Wist je dat peer goed is tegen veroudering en veel vitamine C bevat. De bietjes zitten vol foliumzuur en betacaroteen. Een supergezonde salade dus.

Wat heb je nodig 2 voorgekookte rode bietjes 1 handje rucola 2 grote stevige peren Peper, zout 1 el olijfolie 1 tl azijn 1 handje walnoten

Bereiding Snijd de bietjes in dunne plakjes en meng in een kom hier de olijfolie, azijn, peper en zout doorheen. Snijd de peer in blokjes. Leg op een bord de bietjes. Hier bovenop de rucola en op de top de blokjes peer. Een handje walnoten erbij en eet smakelijk.

Pompoensoep

Pompoensoep

Wij gaan weer richting herfst en winter en dan zijn ze er weer: spruiten, boerenkool,pastinaak, winterwortel en knolselderij. Het seizoen waar je gevulde soepen, stoofpotjes en stamppotjes op tafel zet. In deze periode ligt ook de pompoen weer bij de groenteboer. Ze zijn heerlijk en je kunt er zo veel recepten mee maken. En weet je wat zo mooi is? Een pompoen zit vol met vezels, vitaminen en ijzer.

Wat heb je nodig 1 pompoen (ongeveer 1 1/2 kilo) 1 liter groentebouillon 2 uien 1 teentje knoflook 1 theelepel kerriepoeder 1/2 theelepel cayennepeper 1 el kokosolie

Bereiding Was de pompoen. Snijd de pompoen door de helft en haal de pitten er uit. Snijd deze in stukken. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur en voeg de kokosolie toe. Bak de uien lichtjes aan in de olie en voeg daarna de knoflook toe en voeg daarna de kerriepoeder en cayennepeper toe. Roer door en voeg de pompoen toe. Bak dit allemaal even aan. Voeg de bouillon toe en laat het ongeveer 20 minuten koken totdat de pompoen zacht is. Blender de soep glad. Je kunt eventueel nog wat peper en zout toevoegen.

Zuurkoolschotel met zoete aardappel

Zuurkoolschotel met zoete aardappel

Beschrijving

Wat heb je nodig -1 kg gram zuurkool -700 gram zoete aardappel -3 appels -2 flinke tl mosterd -2 el amandelmelk -2 el gesmolten roomboter

Klant Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukjes. Kook de zoete aardappel gaar in ongeveer 15 minuten met ruim water en giet af. Stamp de zoete aardappel met de mosterd en melk tot een puree. Breng op smaak met een beetje zout en peper.Laat de zuurkool goed uitlekken.Verdeel de zuurkool over een ovenschaal. Verwijder het klokhuis, snijd de appel doormidden en snijd dan de appel in dunne plakjes. Verdeel over de zuurkool eerst een laagje appel en hier overheen de zoete aardappelpuree. Leg als laatste de overgebleven appel op of in de zoete aardappel puree en bestrijk de bovenkant met de gesmolten roomboter. Zet de zuurkoolschotel ongeveer 25 minuten in de oven. ps. Je kunt er natuurlijk ook nog uitgebakken spekjes toevoegen voor de bite. ook lekker.

Stoofvlees met zoete aardappelpuree

Stoofvlees met zoete aardappelpuree

Vroeger, in de winter, stond bij mijn oma op de gaskachel een pannetje te pruttelen met heerlijk geurend stoofvlees. Wat was ik hier gek op. Uren stond het op het vuur en af en toe mocht ik een stukje proeven of het al lekker zacht was geworden. Die geur vergeet ik nooi tmeer Van de week heb ik ook weer een stoofvlees gemaakt zoals oma het altijd maakte. Ik eet het met zoete aardappelpuree en gekookte sperziebonen, maar je kunt ook voor een andere groente kiezen.

Wat heb je nodig -600 gram magere runderlappen of hacheevlees (in reepjes gesneden) -4 eetlepels roomboter -Grof gemalen peper uit de molen -2 takjes verse tijm -4 kruidnagels -2 laurier -500 gram ontvelde tomaten (in kleine stukken gesneden) -150 dl runderbouillon -Beetje zeezout Wat heb je nodig voor de puree: -500 gram zoete aardappelen -Zout en peper -2 eetlepels kokosmelk of amandelmelk) Wat heb je nodig per persoon aan groente naar keuze: 200 gram

Bereiding Snijd het vlees in smalle reepjes. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees al omscheppend aan alle kanten bruin. Voeg de zout, peper, tijm, kruidnagels, laurier, tomaten en bouillon toe. Leg het deksel op de pan en dan alles zachtjes laten koken gedurende 2 ½ uur. Roer het af en toe door. Schil een half uur voordat het vlees gaar is de zoete aardappelen en snijd deze in stukken. Kook ze in water gaar gedurende 15 minuten. Giet het water af en voeg 2 el kokosmelk toe. Stamp dit tot een puree. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Proef na 2 ½ uur of het vlees heerlijk zacht en anders nog even geduld hebben.